Profesorica hrvatskoga jezika Lana Rušnov Perić provela je sedam dana na tečaju u Firenci u sklopu Erasmus + projekta naše škole. Ova aktivnost organizirana je unutar Erasmus+ programa, Ključna aktivnost 1 – mobilnost učenika i osoblja u području odgoja i općeg obrazovanja (br. projekta: 2023-1-HR01-KA121-SCH-000133808). Tečaj pod nazivom Classroom management Solutions for Teachers: New Methodologies, Effective Motivation, Cooperation and Evaluation odvijao se u jednom od najljepših talijanskih gradova, gradu prepunom slavnih djela Michelangela, Leonarda da Vincija, Donatella i Dantea Alighierija.
U Erasmus Akademiji u centru Firence svakodnevno su se okupljali polaznici iz različitih zemalja poput Finske, Njemačke, Španjolske, Reunion otoka, Malte, Češke, Srbije i Hrvatske tako da je Erasmus tečaj dobra prilika za upoznavanje i druženje s ljudima sa svih strana svijeta. Zanimljiv i bogat program edukacije započeo je predstavljanjem škola sudionika iz kojeg se moglo vidjeti kako funkcioniraju školski sustavi drugih zemalja i s kojim se problemima nastavnici susreću u svome radnome okruženju poput rada s djecom migranata, obrazovanjem odraslih sezonskih radnika, radom u tropskim i polarnim uvjetima…
Voditeljica tečaja Layla Dari već dugi niz godina predaje na Europass Akademiji te je, vođena vlastitim iskustvom, objasnila što znači upravljati učenicima u učionici i na nastavi te što je sve potrebno da se uspješno vodi nastava: potrebno je poznavati učenike i njihove potrebe, biti profesionalan, pripremljen za nastavu, ali i sposoban improvizirati, biti dobro organiziran i koristiti nove metode koje će učenicima pomoći da lakše svladaju gradivo. Na tečaju su bile predstavljene i različite metode pomoću kojih se može izvesti nastava obrnute učionice koja učenicima pruža više vremena za bolju organizaciju učenja te otvara prostor za detaljnije vježbanje i utvrđivanje zadataka. Pomoću praktičnih primjera, poput goose chase utrke po Firenci, sudionici su na tečaju naučili pripremiti zanimljive nastavne sate te se i sami okušati u ulozi učenika.
Osim o kreativnim i zanimljivim idejama, sudionici su svakodnevno informirani o zanimljivim mjestima koja se mogu posjetiti u Firenci te o restoranima u kojima se mogu isprobati tradicionalna jela poput bistecca fiorentina, schiacciata, trippa alla fiiorentina i naravno, slavni talijanski gelato.
Zadnji dan organizirane su kulturne aktivnosti za opuštanje – svi su sudionici uživali u posjetu vinskoj regiji Chianti i uživali u predivnim toskanskim krajolicima.
Erasmus + iskustvo svakako bismo preporučili svakome tko želi biti obogaćen novim, zanimljivim iskustvima!